Over Ons

Standhouden
Met dank aan: FotoArchiefDienst Cuijk Jos Janssen Raymond Gaveel Marijn van den Rijk Anja Boeijen-Veld Jan Vos Bronnen: Eigen veldwerk/onderzoek in diverse archieven en musea; Militaire Spectator No 3 Juni 1941; Militaire Spectator No 6 Juni 1941; Militaire Spectator No 1 Januari 1942, Militaire Spectator No 3 Maart 1942; Unser Kampf in Holland, Belgien, Flandren; Museum brochure Nr. 1 Korps Politietroepen, J.P.E.G. Smttes; Opmars naar Rotterdam, deel 2, Brongers; Vijf oorlogsdagen, J.J.C.P. Wilson; De verdediging van Noord-Limburg en Noord Brabant, mei 1940 V.E. Nierstrasz; Bezetting Bevrijding Evacuatie van Oeffelt, Stichting Heem en Historie Oeffelt; Mei 1940 de strijd op Nederlands grondgebied, H. Amersfoort, P.H. Kamphuis; Kazematten in het Interbellum H.R. Visser, J.S. van Wieringen; Bevrijd Cuijk onder vuur, P. van Haaren, H. Huijbregts, C. van Duijnhoven, B. Arntz; Standhouden..!, P. van Haaren.
Hein Veld
Disclaimer De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid verzameld. Toch is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie na verloop van tijd verouderd, of niet meer correct is. De auteur aanvaardt dan geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen, op welke wijze dan ook ontstaan, van het gebruik van de inhoud van deze website. Copyright Alle teksten, foto’s en kaarten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en zijn intellectueel eigendom van Standhouden.nl tenzij anders vermeld. Niets op deze website mag zonder voorafgaande, schriftelijke toestemming van de auteur op enige wijze worden overgenomen, vermenigvuldigd en of verspreid. © 2014 - 2019 standhouden.nl Er is geprobeerd de rechthebbende op copyright van de gebruikte foto’s te bereiken. In de meeste gevallen is dat ook gelukt. Mochten er foto’s zonder voorkennis van deze rechthebbenden zijn gebruikt, dan worden deze verzocht contact op te nemen. Contact Opmerkingen, suggesties, aanvullingen, correcties en of foto’s zijn natuurlijk van harte welkom.
info standhouden nl
@
.
Het moet in mijn kinderjaren zijn geweest dat mijn belangstelling gewekt is voor de Kazematten aan de Cuijkse Maas. Waarschijnlijk geïnspireerd door de jaarlijkse aanwezigheid van het regiment Genietroepen die ter plaatse een pontonbrug bouwde voor de wandelaars van de Nijmeegse vierdaagse, speelde ik met mijn vriendjes soldaatje. De kazematten zagen we als onze speeltuin. Vooral kazemat 105 B was de ideale plaats voor kwajongens streken. Op latere leeftijd was het vooral de 103 B waar ik vooral in de zomer regelmatig te vinden was. Samen met mijn vriendin was het bovenop deze kazemat heerlijk genieten. Tegenwoordig loop ik er vooral verbaasd aan voorbij, bijna verontwaardigd hoe ze erbij staan, half verscholen achter het onkruid. Het was toch echt hier, hier waar jongemannen probeerden stand te houden en sneuvelden voor onze vrijheid.
Over Ons
Standhouden is een onafhankelijk particulier initiatief van Hein Veld zonder winst-oogmerk. Alle kosten hiervoor worden gedragen door de initiatiefnemer.
Fotograaf: Harrie Veld fotocollectie Hein Veld
Fotograaf: Harrie Veld fotocollectie Hein Veld
Standhouden.nl heeft ook een eigen pagina op facebook.
De geschiedenis van de in de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde kazematten op de westelijke Maasoever tussen Katwijk en Oeffelt.