Standhouden
De geschiedenis van de in de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde kazematten op de westelijke Maasoever tussen Katwijk en Oeffelt.

109 G

Model : G (270)hv (gietstalen koepel) Ontwerp : Centraal Inundatie en Technisch Bureau (1939) Tekening nummer : 14??/tG Tekening nummer koepel: : 1365/tG Gebouwd door : N.V Bataafsche Aanneming-Maatschappij Bouwjaar : 1939 Schietrichting : Frontaal Schootsveld : 35· Weerstandvermogen : W.12-15 Koepel dikte : 10 cm mangaan gietstaal Bewapening : Mitrailleur (Schwarzlose) M.08/15 Bezetting : 3 man - schutter, helper en groepscommandant Kosten  (ongeveer) : 6.500 gulden (3.809 euro) Rijksmonument nummer : Bijzonderheden : Geruimd in 1941
Privécollectie Hein Veld
Privécollectie Hein Veld
Privécollectie Hein Veld
Privécollectie Hein Veld
Privécollectie Hein Veld
Privécollectie Hein Veld
De restanten van 109 G liggen nog steeds als stille getuigen in het weiland. Tussen de twee betonblokken in bevond zich de 10cm dikke gietstalen koepel. Fabrikant Cockeril
1939 Nadat het besluit tot het vormen van een doorlopende weerstandslijn genomen was, werd begin 1939 een bedrag van 10 miljoen gulden (4,53 miljoen euro) ter beschikking gesteld voor het bouwen van kazematten, om de mitrailleurs in de linie onder te brengen. Het ontwerp van deze kazematten bestaat uit vier typen met verschillende varianten: De gietstalen G-kazemat (35 varianten); De flankerend B-kazemat (5 varianten); De frontaal en flankerend S-kazemat (4 varianten); De SWZ S-kazemat voor zware mitrailleur (3 varianten). Om de kazematten te maskeren werden verschillende technieken toegepast. In mei 1940 was de maskering van veel kazematten echter nog niet gereed, ook de telefoonverbinding was nog niet aangebracht.
FotoArchiefDienst Cuijk
Schade 109 G Pag. vuur op de noordelijke zijde. Enkele afgeschampte treffers. Het beton is iets beschadigd. In de omgeving verschillende trechters van infanterie mortier projectielen.
Kazemat 109 G Kazemat voor zware mitrailleur
Kazemat 109 G
Privécollectie Hein Veld